Συνέδριο επανεκκίνησης

Tου Δημήτρη Κλαράκη

Το 2023 υπήρξε μια δύσκολη πολιτικά χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προφανώς κάθε κόμμα θα χρειαζόταν το χρόνο του για να βρει ένα νέο σημείο πολιτικής ισορροπίας μετά από μια τέτοια συγκυρία αρνητικών γεγονότων, μέσα από διεργασίες που για κάθε πολιτικό χώρο θα ήταν επίπονες.

Κρατάμε όμως δύο θετικά στοιχεία απ’ τη χρονιά που αφήσαμε πίσω. Αφενός ο λαός μας με την ψήφο του μας έδωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε επομένως πρώτιστο καθήκον να διαδραματίσουμε το θεσμικό μας ρόλο, μέσα και έξω απ τη Βουλή, απέναντι στις δεξιές πολιτικές και δίπλα στην κοινωνία που σαρώνεται απ’ τις πολιτικές Μητσοτάκη.

Αφετέρου, 150.000 άνθρωποι δύο φορές στήθηκαν στις ουρές για να ψηφίσουν για την εκλογή νέου Προέδρου. Όλο αυτό τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή και μας κράτησε όρθιους, οφείλουμε να μην τον απογοητεύσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του για μια σύγχρονη, πατριωτική, κυβερνώσα αριστερά, πυλώνα της προοδευτικής παράταξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί την ελπίδα και το ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Ο λαός μας όμως περιμένει σαφή δείγματα γραφής της επόμενης πια μέρας, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας, για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αλλά και την δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή τους.

Στην πορεία αυτή, κομβικό σημείο αποτελεί το 4ο Συνέδριό μας, που θα διεξαχθεί στις 23-24-25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.  Ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, ανανέωσης, ανασυγκρότησης και συσπείρωσης. Για να συνδιαμορφώσουμε το πολιτικό μας σχέδιο και πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τις αρχές και αξίες μας.  Ενωτικά, δημοκρατικά και συλλογικά κτίζουμε το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της επόμενης μέρας, που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του λαού μας και θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση του τόπου απέναντι στην δεξιά και τις πολιτικές της.

Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει απ’ τις 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία, στις 17-18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή συνέδρων, νέων οργάνων τοπικά σε ΟΜ και Ν.Ε.

Δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων, έχουν όσοι εγγραφούν έως τις 3 Φεβρουαρίου.  Στόχος μας είναι ένα ανοιχτό Συνέδριο. Ένα Συνέδριο πολιτικό γεγονός για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Δεύτερο κομβικό σημείο για την πολιτική πορεία και την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι οι ευρωεκλογές. Κάποιοι διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και προτρέχουν να βγάλουν συμπεράσματα και κάποιοι άλλοι αγωνιούν αποκλειστικά για το ποιος θα αναδειχθεί δεύτερος.

Είναι σαφές απ την βραδιά των εθνικών εκλογών ότι ηττήθηκε συνολικά ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος. Μόνος νικητής υπήρξε η ΝΔ και συνολικά η δεξιά και η ακροδεξιά με τα κομματίδια που εισήλθαν στη Βουλή. Φαινόμενο βέβαια που απλώνεται ανησυχητικά σε όλη την Ευρώπη, ως συνέπεια των άστοχων και καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών αλλά και της παταγώδους αποτυχίας της Ε.Ε να διαχειριστεί κρίσεις και να αποκτήσει ανεξάρτητη, ενιαία και συνεκτική πολιτική σε κρίσιμα θέματα.

Όταν αθροιζόμενα τα ποσοστά των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν φτάνουν καν το ποσοστό που κατέκτησε η ΝΔ, αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό και δεν αφήνει περιθώρια για μικροπολιτικές εκτιμήσεις και τακτικές. Μικροκέρδη σε ποσοστά μόνο για μικροπολιτικές επιδιώξεις έχουν αξία και δεν αφορούν ούτε την κοινωνία, ούτε και την προοπτική της χώρας. Εξυπηρετούν απλά και μόνο το σκληρό σύστημα που κυβερνά σήμερα τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα δώσει την πρώτη εκλογική μάχη της επανεκκίνησης και των ευρωεκλογών ως κόμμα εξουσίας απέναντι στη ΝΔ και τις δεξιές πολιτικές.

Κυρίαρχο θέμα είναι η ακρίβεια. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Ο καθένας μας το βιώνει στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του. Έχουν πείσει όμως τους πολίτες πως αρκεί να επιβιώνουν, με μικροβοηθήματα ένδειας, αλλά να μη ζουν, να ζουν μόνο για να δουλεύουν. Οφείλουμε να καταδείξουμε ότι είναι αναγκαίο και εφικτό ένα άλλο προοδευτικό σχέδιο, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και θα δώσει το δικαίωμα σε όλους να ζουν με ποιότητα και όνειρα για το αύριο.

Η Ελλάδα δεν έγινε Βενεζουέλα, όπως μας τρομοκρατούσε η ΝΔ, αλλά έχει μετατραπεί σε Κολομβία των καρτέλ και των εκτελεστών τους. Παρακολουθήσαμε όλοι σε βίντεο πώς επαγγελματίες δολοφόνοι εκτελούν με καλάσνικοφ μέσα σε θωρακισμένο όχημα το στόχο τους. Αυτή τη χώρα θέλουμε?

Γενικά το κράτος η κυβέρνηση είναι παρατηρητής όσων συμβαίνουν, σχολιαστής και αμέτοχος ανεύθυνος τρίτος. Για την πανδημία έφταιγαν οι ανεύθυνοι νέοι και οι ηλικιωμένοι, για τα Τέμπη θέλουν να το χρεώσουν στο νεκρό μηχανοδηγό, για τις πλημμύρες και τις φωτιές λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, για την ακρίβεια λένε ότι είναι εισαγόμενη και για την κερδοσκοπία απειλούν ότι κάποια στιγμή θα πάρουν μέτρα ουσίας, όταν τα ολιγοπώλια απομυζήσουν και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα.

Όσα συμβαίνουν στη χώρα έχουν υπεύθυνο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να λύνουν τα προβλήματα, όχι για να τα προκαλούν με τις πολιτικές τους, ούτε για να τα σχολιάζουν ως κονφερασιέ. 

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και να στρατευθούν στην κοινή μας προσπάθεια. Στην πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα ανοικτό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Σε αυτήν τη νέα πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούμε κάθε μέλος του κόμματος, αλλά και κάθε αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει με τον αγώνα του και τη δράση του, στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της παράταξης, για το μέλλον του λαού και του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί